"
assessorament immobiliari Safire Real Estate Venedors

Vendre el teu habitatge en cas de separació

Vendre el teu habitatge en cas de separació a Espanya és gairebé sempre l'opció més aconsellable després d'un divorci sense fills, o si hi ha bona entesa entre les dues parts. Però també pots trobar la solució ideal en l'anomenada extinció de condomini. T'ho expliquem.

Divisió de la residència familiar en cas de separacions

Quan una parella es trenca la separació es pot fer de manera més fàcil o complicada, això dependrà de cadascú. El que sí que és clar és que arriba el moment de la separació de béns, i aquí és on hi pot haver problemes: especialment amb la distribució de la residència familiar. Arribem així al "vull vendre, però el meu ex no vol", "el meu ex vol quedar-se amb la casa", "no puc seguir pagant la meva part d'hipoteca"... motius habituals de consultes immobiliàries. Analitzem amb el nostre equip quan i com vendre el teu habitatge en cas de separació.


Espanya és un país de propietaris i actualment, quan una parella de fet o matrimoni resideixen en un habitatge, aquest en molts casos (almenys aquest és el cas que tractem ara) pot ser de propietat i adquirit de manera conjunta. Però què passa si en un moment determinat decideixes posar fi a la teva relació de parella? Cada separació és un món i dependrà dels objectius i els interessos de cada part. Però en general el més habitual seria arribar a un acord i posar a la venda l'habitatge per poder cancel·lar la hipoteca i llavors dividir els guanys. O bé que una de les parts serà la que resideixi i, per tant, adquireixi la totalitat de lhabitatge a la seva titularitat.


El que ens porta a la pregunta següent: Si ja no és casa meva... He de continuar pagant la hipoteca?


Jo no vull vendre vs jo no vull la casa

L'experiència com a assessors immobiliaris ens diu que si una de les dues parts decideix que no vol vendre la casa sol ser per dos motius: o bé ha rebut un assessorament (no necessàriament professional) o consell que us convida a no posicionar-se i molt menys a precipitar-se, o bé aquesta persona té molt clar que residint o no a la vivenda, vol quedar-se amb la casa. I bé, el problema no és tant que tu no vulguis l'habitatge (entre altres motius, perquè no t'interessi, o perquè no vulguis pagar-lo) sinó com treure't de sobre les càrregues econòmiques de la finca. És possible que en aquests moments ja estiguis pagant un altre habitatge ja sigui de compra o lloguer i no vulguis, com és lògic, pagar per dos habitatges. I si bé és veritat que no és bo precipitar-se, tampoc no ho és relaxar-se en la postura més còmoda: que sol ser l'immobilisme, ja que arribats a aquest punt, l'experiència ens diu que cada cop et serà més complicat arribar a un acord.


Solució 1: jo vull quedar-me la casa (i me la vens a mi)

Aquesta opció és la versió pacífica del jo no vull vendre, i possiblement sigui l'acord final a què arriben la majoria d'exparelles per vendre el teu habitatge en cas de separació. Això és així perquè la part que vol seguir gaudint de la propietat ja ha meditat la seva situació i ofereix en aquest cas una solució compensatòria i alliberadora per a l'altra part: jo vull la casa, ja que et compro la teva part. Aquesta solució sigui segurament la més gratificant, ja que no implica cap venda per establir-se, sinó que pot liquidar el deute amb el banc i que li comprin la seva part amb un canvi de titularitat. És un procés que es fa davant de notari i és equivalent al d'una compra venda.


Solució dos: L'extinció del condomini

Aquesta transacció és considerada com a transmissió i és molt més econòmica que la solució anterior, ja que els impostos a pagar són molt més reduïts en no ser considerada com a compravenda. Tot i la minuta de notari i registre. I... Es manté com a titular del préstec hipotecari? En aquest aspecte el propietari únic i el que cedeix la seva part ho han de comunicar a l'entitat bancària i negociar-ho amb ells. I és el nou propietari únic qui ha de renegociar la hipoteca, l'interès i els possibles avals. De fet, si el matrimoni s'hagués celebrat en un règim de guanys, no caldria recórrer a l'extinció de condomini ja que se suposaria que la propietat és part dels béns de la societat (matrimoni) i en extingir-se (divorci) una part podria adquirir a laltra el bé comú a canvi duna contraprestació econòmica.


Si el matrimoni s'hagués celebrat en un règim de guanys, no caldria recórrer a l'extinció de condomini.


És possible que en una extinció de condomini no us paguin el mateix import que en una venda. Però si aconsegueixes negociar amb èxit amb la teva entitat bancària aconseguiràs oblidar-te ràpidament de les teves càrregues. Has de saber doncs que l'extinció (o dissolució) de condomini no significa que l'altra part et pagarà la meitat de l'import de l'habitatge. El fet de ser rescatat de les teves obligacions hipotecàries pot ser la compensació pròpia de la cessió de titularitat. En qualsevol cas, com diem, el diàleg i la tranquil·litat seran el millor entorn per arribar al millor acord per a les dues parts.


En tercer lloc... Mantenim la doble titularitat i no aconseguim vendre la casa, i ara què?


Mantenir la doble titularitat d'una propietat per no vendre el vostre habitatge en cas de separació pot ser un gran problema a nivell fiscal. Sobretot si ja disposem d'una altra propietat, o si considerem que aquest fet ens perjudica més que no beneficia les nostres declaracions d'IRPF per no ser el nostre habitatge habitual. En aquest cas és moment de traçar una estratègia conjunta encara que cadascú pels seus legítims i privats motius personals. I és per aquest motiu que si no teniu clar "el que fer amb la casa" us recomanem la venda de la propietat com més aviat millor per poder així rendibilitzar amb èxit la propietat. Hem de valorar a més que a nivell fiscal cada opció presenta els seus propis impostos i aquest punt és molt a tenir en compte també.


Els motius pels quals us recomanem vendre el vostre habitatge en cas de separació són clarament econòmics. Ja que ambdues parts (el que manté l'habitatge i el que cedeix la seva titularitat) hauran de fer front a una sèrie de despeses que en un cas abans eren compartides (hipoteca, subministraments, comunitat si n'hi hagués...) i en l'altre cas , seran nous (nou habitatge etc) amb la qual cosa la solvència i sobretot, la vostra qualitat de vida, es veurà clarament minvada. Perquè en aquesta vida es tracta de seguretat, però sobretot de ser feliç. Si aquesta situació no us afavoreix cap de les dues parts, un acostament de negociació a temps sempre és una opció correcta que a més a més, resulti beneficiosa per a tots dos. A Safire us ho expliquem amb tota garantia de confidencialitat.


Esperem haver-te orientat una mica més en com i perquè vendre el teu habitatge en cas de separació. Hi ha com saps altres punts a tenir molt en compte i en alguns casos on l'acord no sigui viable podria ser un jutge el que dictarà una possible venda de la propietat en cas de litigi (amb fills comuns o sense). I és així com l'opció de vendre o cedir la titularitat de la propietat i de les càrregues hipotecàries amb l'extinció el condomini ha de ser fermament valorada. Hi ha també altres modalitats de venda, però potser no són les més beneficioses per cap de les parts per la pèrdua econòmica que suposen. Us recordem també que la comercialització de la propietat, haurà de ser de mutu acord i amb la signatura de tots dos al contracte de compravenda, d'arres i escriptures, així com el de la pròpia intermediació immobiliària.


En qualsevol cas, això és decisió de cadascú. A Safire Real Estate som conscients de la duresa del procés i us assessorem sigui quin sigui el motiu pel qual sol·liciteu la venda. Dit això, Aquí estem per seguir informant-te!

Contacte
Carrer d'Abeuradors, 3, 17004 – Girona
Segueix-nos a: